luni, 5 februarie 2018

4,9%

Aplicația google de pe telefonul mobil mă ține informat. Bineînțeles, cu știri de calitate, atent selecționate de nutriționiștii ideilor. Ieri, printre sugestiile zilnice, mi-a sărit în ochi un interviu luat de Hans von der Brelie, reporter Euronews, doamnei Laura Codruța Kövesi. În timp ce parcurgeam, oarecum grăbit, rândurile cu pricina, gândul îmi fugea ineluctabil la cele 4,9 procente din teza de doctorat a doamnei procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. Și, cum îmi plac exemplele, mi-am lăsat mintea să hoinărească un pic pe tema "cum ar fi dacă".

Cum ar fi dacă Laura Codruța Kövesi ar fi cel mai bogat om din lume (la data la care scriu aceste rânduri, locul respectiv fiind ocupat de Bill Gates, cu o avere estimată la 86 miliarde de dolari) și tocmai s-ar afla că 4,2 miliarde au fost obținute prin furt? Ați pune această persoană în fruntea DNA?

Cum ar fi dacă Laura Codruța Kövesi ar fi constructor de autostrăzi (că tot ne place subiectul!) și, la fiecare 20 de kilometri de autostradă, un kilometru ar fi neasfaltat? Adică vreo 10 kilometri de hârtoape și bălării între București și Constanța? Ați pune această persoană în fruntea DNA?

Cum ar fi dacă Laura Codruța Kövesi ar avea pe mână PIB-ul României și ar băga în buzunar 4,9 procente, adică bugetele ministerelor apărării, educației și sănătății la un loc? Ați pune această persoană în fruntea DNA?

Cum ar fi dacă Laura Codruța Kövesi ar fi un hacker care v-ar fura doar 4,9 procente din suma disponibilă în contul dumneavoastră bancar? Ați pune această persoană în fruntea DNA?

Cum ar fi dacă Laura Codruța Kövesi ar fi casier la supermarket și, la fiecare sută de lei încasată, și-ar opri pentru dumneaei aproape 5 lei? Ați pune această persoană în fruntea DNA?

Cum ar fi dacă Laura Codruța Kovesi ar fi regizor (acoperit de Oscaruri) și ați descoperi că la un film de 3h:14m (durata "Titanicului") aproape 10 minute ar fi secvențe din operele altor regizori? Adică în secvențele în care se scufundă Titanicul (nu că aș avea vreo slăbiciune pentru filmul în cauză) să fie un melanj cu Stan și Bran, Buster Keaton și Charlie Chaplin? Ați pune această persoană în fruntea DNA?

Dacă doamna Laura Codruța Kovesi, susținătorii dumneaei, dar și CNATDCU ar simți măcar 4,9 procente din rușinea pe care s-ar cuveni s-o simtă, aerul ar deveni cu 95,1% mai respirabil. Dar nu. Apărătorii doamnei procuror șef al DNA insistă să ne convingă că a furat doar 4,9 la sută din ceva foarte mic, lipsit de valoare. Dintr-o teză de doctorat... de două parale. Mai nimic, nu? Doar n-o să ne certăm pentru subdiviziuni ale banului...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu