duminică, 6 mai 2018

Să râdem cu Departamentul de Stat

An de an, România - și probabil nu este singura țară în această situație - freamătă la apariția raportului anual al Departamentului de Stat al Statelor Unite cu privire la situația drepturilor omului în lume. Este ocazia în care aflăm dacă Departamentului de Stat îi este pe plac sau nu clasa politică de la București - sau dacă românii au votat corect sau nu. An de an, aflăm de la americani cât de corupți suntem - deși cei care vor avea răbdare să parcurgă rapoartele anilor '80 și '90 despre România vor descoperi că termenul de "corupție" nu apare nici măcar o dată în vocabularul experților de la Washington. România a devenit brusc coruptă de prin anii 2000. Bizar, nu?

Să uităm, însă, de România pentru un moment și să vedem cam de ce tratament se bucură alte state. Arabia Saudită, de exemplu. De ce? Pentru că, printre alte fapte onorabile, Arabia Saudită a executat, doar în ultimii patru ani, aproape 600 de persoane, dintre care 47 într-o singură zi. Cele mai multe prin decapitare, că doar suntem civilizați și avem mall-uri. Pentru ce infracțiuni? Unele grave, iar altele și mai grave, precum "vrăjitoria". Așa spune Human Rights Watch.

Without further ado, să vedem ce zicea Departamentul de Stat de-a lungul timpului cu privire la partnerii saudiți. Nu înainte, însă, de a asigura și coloana sonoră potrivită.



1977. Printre semnatari, un tânăr de perspectivă: Joseph R. Biden Jr. Sursă: aici, p. 402.


Traducere: Arabia Saudită este o monarhie islamică în care preceptele și tradițiile religioase joacă un rol important în societate. La origine tribală, [societatea saudită - n.a.] este în mare măsură egalitară și individualistă. Saudiții au un fin simț al justiției.

Din câte cunoaștem, tortura nu este încurajată sau practicată în Arabia Saudită. Există zvonuri izolate despre cazuri de tortură, dar nici un astfel de caz nu a fost confirmat sau documentat [subl.m.].

*

1979. Printre semnatari, același Joseph R. Biden Jr., dar și Howard H. Baker. Sursă: aici, p. 818.
Traducere: Arabia Saudită este o monarhie islamică. Legea religioasă formează baza sistemului legal, iar preceptele și tradițiile religioase joacă un rol important în societate. Societatea saudită este de origine tribală. Este "deschisă" și egalitară din multe puncte de vedere. Totuși, cei mai mulți saudiți se definesc în termeni de apartenență la un grup. Aceasta poate să aibă efecte puternice asupra comportamentului individual. În timp ce justiția saudită poate părea aspră pentru standardele occidentale, în mod uzual nu este capricioasă sau crudă. Cei mai mulți saudiți au un puternic simț al justiției și-și sprijină sistemul judiciar din toată inima [subl.m.].

*

2017. Raportul este un pic mai aspru.

Citez oarecum la întâmplare: "Au fost raportate următoarele încălcări grave ale drepturile omului: absența dreptului de a schimba pașnic guvernul; provocarea de dureri severe prin pedepse corporale prevăzute de lege; bătăi și alte abuzuri; condiții de detenție inadecvate; negarea dreptului la un proces public corect; scutirea de la domnia legii a anumitor persoane și absența independenței judiciare; nerespectarea intimității [...] și a secretului corespondenței; limitarea accentuată a libertăților civile - libertatea de exprimare și a presei, inclusiv a internetului; nerespectarea dreptului de adunare, asociere și călătorie."

Așadar, ceva mai aproape de realitate. Asta nu afectează, însă, strânsa amiciție dintre Statele Unite și Arabia Saudită. Explicația? Trebuie să fie necorupția. Și, firește, eforturile comune în lupta împotriva (sper că mai rulează muzica lui Benny Hill) terorismului. Putem, deci, să-i decorăm pentru "realizarea securității și păcii în lume".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu