vineri, 13 aprilie 2018

Capitalismul și medicina

Este vindecarea un model sustenabil de business? Salveen Jaswal Richter, vicepreședinte la Goldman Sachs Group, spune că nu.
"Potențialul de a furniza "vindecări complete" este unul din aspectele cele mai atractive ale terapiei genice, terapiei celulare prin genetică și editării genetice. Spre deosebire de terapiile bolilor cronice, asemenea tratamente oferă o perspectivă foarte diferită din punctul de vedere al veniturilor recurente... În timp ce descoperirile în genetică ar putea aduce un beneficiu extraorinar societății, aceleași descoperiri pot reprezenta o provocare pentru dezvoltatorii de medicamente genomice care caută fluxuri susținute de numerar."
 Contrariați? Mergem mai departe. Cu exemple.
"[Compania] Gilead Sciences reprezintă un astfel de caz, în care succesul afacerii în vindecarea hepatitei C a dus treptat la epuizarea fondului de pacienți tratabili. În cazul bolilor infecțioase precum hepatita C, vindecarea pacienților existenți a dus, de asemenea, la micșorarea numărului de purtători capabili să transmită virusul altor pacienți, așadar incidența e, de asemenea, în scădere... Acolo unde incidența este stabilă (cancerul, de exemplu), o potențială vindecare reprezintă un risc mai mic pentru sustenabilitatea unei afaceri."
Articolul din Ars Technica (care nu amendează cinismul doamnei vicepreședinte) oferă și câteva cifre. Astfel, veniturile Gilead Sciences obținute din vânzarea tratamentului împotriva hepatitei C au înregistrat un vârf în anul 2015, când au însumat 12,5 miliarde de dolari doar pe piața americană, în timp ce pentru anul în curs se estimează că se vor situa în jurul sumei de 4 miliarde, ceea ce reprezintă o scădere de 68 de procente.

Așadar, odată vindecat, omul încetează să mai fie un consumator. Soluții? Îl vindecăm temporar, transformându-l în abonat pe viață, sau nu-l mai vindecăm deloc și ne concentrăm asupra acelor boli a căror vindecare nu reprezintă un pericol pentru business. Sau îl convingem să dea bani grei pe tot felul de placebo-uri, vândute sub numele de "suplimente alimentare". Din punct de vedere capitalist, vindecarea devine ineficientă.

Să sperăm că executivii din industria farma au tras învățăturile și că nu vor da cu stângul în dreptul precum cei de la Gilead Sciences. Încet-încet, "mâna invizibilă" a capitalismului le va aranja pe toate. În avantajul consumatorului, desigur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu